Eskövői DJ Naptár

Wedding Venues

Esküvőszervezés tippek, tanácsok (kicsit másként)

//Esküvőszervezés tippek, tanácsok (kicsit másként)

Kedves Ifjú pár!


Nem vagytok egyszerű helyzetben mikor az esküvőtök szervezitek, ebben biztos vagyok.
(Másképpen talán nem is olvasnátok ezt a bejegyzésem)

Amiről írni szeretnék, azzal végképp nem szeretném általánosítani az esküvői szolgáltatókat, de ahogy a mondás tartja: „Akinek nem inge...”

Viszont vannak olyan tendenciák, melyek említést érdemelnek, ezekről próbálok röviden írni nektek, egy más megközelítésben.

Az esküvői helyszínek - avagy mire figyeljetek mindenképpen a szerződéskötéskor

Nem vagyok vendéglátós. Esküvői Dj -ként nem is avatkoznék ebbe a témába, de az élet úgy hozta, hogy muszáj…
Mint minden esküvői szolgáltató esetében igaz: kössetek szerződést és minden apró részletre, ígéretre térjetek ki abban. A szó elszáll…

A probléma, ami miatt szót ejtek esküvői dj-ként a helyszínekről, az a hangerő megszabása.
Abban az esetben, ha ilyennel találkoztok jobb ha kerestek tovább. (Kivétel, ha gyermekzsúrt szerveztek) Egyre több esküvői helyszín rejti ezt el alattomosan a szerződésben. Ennek az az oka, hogy az esküvői helyszín lakott területen van és/vagy külsős vendégeket is elszállásol. El kellene döntenie az esküvőt vállaló helyszíneknek, hogy van-e reális jogi és egyéb alapja, hogy rendezhessenek „zenés, táncos” rendezvényeket illetve, hogy etikus-e az esküvő időpontjában a bevétel miatt kiadni pár szobát, miközben az ifjú házasok milliókat hagynak ott...

esküvői dj

A lakodalmi helyszínek decibel értékben szabják meg a hangerőt, amiről a párnak fogalma sem lehet valóban mit is jelent és aláírnak…

Aztán jön a fekete leves, mikor a limit olyan alacsony, hogy a tánctéren nyugodtan lehet beszélgetni, mert a zene inkább háttérzenének megfelelő erősségű.
Esküvői Dj -ként tavaly 4 ilyen lakodalmam volt, ahol én harcoltam meg a tulajdonossal, hogy a pár lakodalmában jó buli lehessen… Ez azonban nem az esküvői Dj feladata… és nem is friss házaspáré!

 


Tipp: a jogszabályoknak megfelelő decibel értéket nem a teremben kell mérni, mert a vendéket nem érdekli, hiszen mulatni akarnak. A decibelt a helyszín telekhatáránál kell mérni, hiszen elsőként a szomszédot zavarhatja. Másképpen nincs értelme és nem is törvényes.

Én esküvői Dj-ként sosem a hangerőre megyek, hanem arra, hogy a zene szépen és dinamikusan szóljon. Mégis találkoztam már tulajdonossal, aki a pár és vendégeik szándéka ellenére is halkíttatani akart, mert ő beleírta a szerződésbe…


Legyetek óvatosak a hangerő beszabályozásával, mert a lakodalmat teheti tönkre!

Esküvői szolgáltatókat tömörítő weboldalak és appok

Esküvői Dj-ként és mivel a Sense csoport esküvői fotózásraesküvői videóra is kínál megoldást, így több szolgáltatói oldalról látom, hogy rengeteg oldal gyűjt össze szolgáltatókat, hogy azokat egy oldalon mutassa be.

Ez alapjában véve teljesen oké lenne, de…Mi alapján láttok találatokat? Mondom: - Az alapján, hogy ki és mennyit fizet az adott oldalnak! Engem és a Sense csoportot nagyon sokat keresnek meg ilyen oldalak, appok és nem kevés pénzért lehetőséget kínálnak arra, hogy az első három találatban szerepeljünk.


Mivel az ilyen oldalakra több száz szolgáltató regisztrál, így aki nem fizet, sehol sincs. Mivel azonban nem csak három fizető szolgáltatót akarnak, ezért különböző szűrőkkel próbálják mindig a „legmegfelelőbb” szolgáltatót ajánlani. Nem untatlak azzal, hogy ez miért nem objektív szűrés, inkább egy példát hozok:

 

Reklámozott szolgáltató: „Esküvői Dj, több mint 100 esküvő, 15 éves tapasztalat” Teljesen jól hangzik, ugyanakkor egy házasulandó párban ez téves bizalmat ébreszthet. Én nem egész négy év alatt csinálok meg „több, mint száz esküvőt”, a kolléga a számok szerint viszont csak 5-6 esküvőt csinált meg évente, ami szakmán belül nem nagy szám. Minden bizonnyal nagyon ügyes kollégáról van szó, de aki számokkal reklámozza magát, annak célszerű a számai mögé nézni.


A reklám szükséges, azonban az erre szakosodott olyan szolgáltatókat is találtok, kik nem kevés pénzt fizetnek azért, hogy észre vegyék őket és lehet a munkáik alapján észrevehetetlenek lennének. És mi ezzel a baj azon túl, hogy benne a pakliban az, hogy félrevezethetnek? Az, hogy - mint az élet minden területén – a reklámköltségeket Ti fizetitek majd meg, az árajánlatba bele építve nem is kis mértékben.


Így lehet egy 80 ezer forintos kategóriából való esküvői dj-ből például 150 ezres. Nem a szolgáltatása lesz jobb, csupán vissza akarja keresni a reklámköltségeket. Ahogy fent is jeleztem, ez korántsem mindenkire érvényes, de érdemes a számok mögé nézni.

Esküvői, menyasszonyi csoportok a közösségi médiában


Itt három félrevezető „csoport” található meg. Hangsúlyozom itt is: korántsem minden résztvevőre igaz. Nem kell nekem per a nyakamba.

A beépített ember:
Sok menyasszonyi csoportba nem engednek szolgáltatókat, de ha engednek is, akkor bután néz ki, ha magukat ajánlják. Emiatt megkérnek ismerőst, barátot, feleséget, gyereket, hogy minden adandó kérdéshez, bejegyzéshez írják már oda, hogy „Szívből ajánlom + elérhetőség”. Őket könnyű kiszűrni, ha több bejegyzésnél látod a hozzászólásuk. Minél több helyen bukkannak fel, annál jobban látszik, hogy az általuk „tolt” szolgáltatónak nincs munkája, hiszen sok dátum szabad neki és ráér.


Az elégedett menyasszony:
A menyasszonyok esküvő után szívesen ajánlják a szolgáltatóikat. Esetekben ennek oka az elégedettség, de többnyire az önigazolás. „Ha más is azt választja, azt igazolja mi is jól döntöttünk.” Ez az élet minden területén tapasztalható természetes folyamat, ezt nem is feszegetném részletesen. Azonban igaz az, hogy ami egyiknek jó, az nem biztos, hogy jó a másik párnak is. Szóval ez félrevezető lehet, főként akkor, ha adott menyasszony az esküvő után sem lép ki az ilyen csoportból, hanem aktívan agitál párokat…

Az elégedetlen menyasszony:
Nagyon fontos, hogy egy negatív bejegyzés felhívja a figyelmét más pároknak az esetleges szerződésszegésekre szolgáltatók részéről, de szubjektív témákban kezeljétek fenntartásokkal a bejegyzéseket. Nem saját példa szerencsére, de szidnak fotósokat rossz képekért, mert ott tapasztalták meg, amit a „reklámozott” szolgáltatókról írtam fentebb, másrészt részinformációkkal befolyásolnak párokat. Azt kevesen írják le például, hogy alig volt tíz percünk a kreatív fotózásra, mert elcsúsztunk a készülődéssel és totál tűző napsütésben kellett szerencsétlen fotósnak tíz perc alatt valamit alkotni…
Kifelé például ez jön a részükről: „Nem tetszettek a képek”  Sok elégedetlen menyasszony hárítja a szervezési hibáit és a szolgáltatót állítja be rossznak. Ez a legveszélyesebb kategória, amire célszerű figyelnetek. Egy adott szolgáltató nem lehet jó mindenkinek! Ahogy nem lehet egy szolgáltató rossz mindenkinek. Minden házasulandó pár más. Más tervekkel, elképzelésekkel, stílussal. Kezeljétek kellő fenntartásokkal a véleményeket.


Zárásként:

A reklám szükséges mindenkinek. Az olyan oldalak, aki összegyűjtenek, majd pénzért rangsorolnak szolgáltatókat azok tevékenysége káros, de minimum félrevezető.

A véleményem szubjektív. Nem szent és nem is sérthetetlen. Azonban fontosnak tartottam leírni esküvő Dj és szolgáltatói szemszögből a fentírottakat, hátha lesz akinek segíteni tudok ezekkel a gondolatokkal.

Kellemes esküvőszervezést kívánok!


Sense Dj

30% kedvezmény a full csomagra